Spillet forklaret

Amerikansk fodbold spilles på en bane, som måler ca. 110×45 meter, som er en smallere og længere bane end almindelig fodbold (soccer). Hvert hold har et mål i hver ende af banen, og en målzone kaldet endzone.

Et hold består af op til ca. 45 spillere, men kun 11 af disse er på banen samtidig. Hver spiller har en helt fast og veldefineret rolle og position på banen. Man spiller normalt enten forsvar eller angreb, og når et hold mister bolden, skiftes de 11 angribere ud med 11 forsvarere.

En kamp spilles i fire perioder kaldet quarters, med hver 12 minutters effektiv spilletid. Ved slutningen af 1. og 3. quarter bytter holdene banehalvdel uden yderligere pause, og efter 2. quarter er der halvlegspause på 20 minutter. Den effektive spilletid betyder, at en kamp typisk vil tage 2-3 timer. De store kampe i USA, så som Super Bowl, tager dog meget længere tid, da disse kampe er bygget op som et kæmpe show og kan vel mest samlingens med VM finalen i soccer.

Spillets forløb i amerikansk fodbold

Spillet går ud på at vinde terræn ved at føre bolden frem ad banen, der er inddelt på tværs i zoner på hver 5 yards (ca. 4,5 meter). Hvert hold har 4 forsøg til at føre bolden mindst 10 yards (ca. 9 meter) frem.

Kampen starter med et såkaldt coin-toss, for at finde ud af hvilket hold skal starte med bolden. Holdet som får bolden er offense (angreb), det modtagende hold er defense (forsvar).

Spillet går nu ud på at holdet, der har bolden (offense) har 4 forsøg til at flytte bolden 10 yards (ca. 9 meter) frem ad banen ved enten at løbe med den eller kaste den. Når angrebet har nået de 10 yards, får de fire nye forsøg til at nå yderligere 10 yards. Der er tid imellem de fire forsøg til at aftale taktikken til angreb og forsvar. Målet er at komme hele vejen ned til modstanderens målzone, hvorved man scorer et touchdown.

Hvis man efter de 3 første forsøg ikke har nået de 10 yards, kan man bruge 4. forsøg på enten at prøve igen, man kan sparke bolden langt ned på modstanderens banehalvdel for at give dårligere udgangsposition til dem, eller man kan (hvis man er indenfor rækkevidde) sparke på mål (kaldet et field goal).

Amerikansk fodbold en meget fysisk sport, samtidig med at det også en meget taktisk sport, hvor hver spiller har sin egen specielle rolle – nærmest som i et skakspil. Du vil derfor se, at spillerne stikker hovederne sammen og aftaler næste spil, play, hver gang der er et spilstop.

Spillet sættes i gang ved et såkaldt snap, hvor centeren afleverer bolden til quarterbacken, som enten står lige bag ved ham eller et par metre længere tilbage. Quarterbacken er den spiller på holdet, der dirigerer angrebsspillet og vel nok også den spiller der igennem tiden har været og er mest fokus på, da det er hans beslutninger der afgør om et angreb lykkes og derved også om en kamp vindes.

Quarterbacken kan enten aflevere bolden bagud til en runningback, der løber fremad med bolden indtil han tackles eller også kan quarterbacken vælge at kaste bolden fremad til en fri angriber, f.eks. en wide receiver, en runningback eller en tight end.

Det siger sig selv, at man kan vinde mest terræn ved at kaste bolden fremad, men risikoen er også, at en modspiller griber bolden i luften, som kaldes en interception – og så går spillet den anden vej.

De eneste spillere, der ikke må tage imod en aflevering, er de offensive linemen – Tackles, Guards og Center.

Se mere om positioner på banen her.

.

Sådan scores der i amerikansk fodbold

I amerikansk fodbold kan et hold score point på flere måder, der hver især giver et forskelligt antal point:

Touchdown: 6 point

Det der bedst kan betale sig, er at score et touchdown. Det giver 6 point. Det gøres enten ved at løbe over modstanderens mållinje og ind i end zonen med bolden, eller ved at kaste bolden til en medspiller, der allerede befinder sig der.

Ekstra point: 1 point

Når et hold scorer et touchdown, får det mulighed for at score et extra point, ved at sparke bolden i mål mellem modstanderens to lodrette stænger.

Ekstra point: 2 point

Man kan også vælge at forsøge en twopoint-conversion der er ét ekstra forsøg på at løbe eller kaste bolden fra 3-yard linjen. Det giver to point.

Field goal: 3 point

Et hold kan opgive at nå modstanderens end zone, og i stedet prøve at score et field goal, der giver 3 point. Det sker når angriberne er tæt nok på modstanderens end zone og når de efter 3 forsøg ikke er lykkes at komme 10 yards frem, så bruges det fjerde forsøg til et field goal. Til dette formål har holdet som regel en specialist – en kicker – hvis eneste opgave er at sparke bolden i mål. Danskeren Morten Andersen er f.eks. en sådan specialist.

Safety: 2 point

Endelig kan et hold score to point for en safety, ved at presse modstanderens angreb ned i deres egen end zone. Det svarer til en slags selvmål.

Dommere

I Danmark er der i den bedste liga National Ligaen, hvor der er 7 dommere på banen. I de lavere ligaer, er der som regel 5 dommere på banen. Dommerne har forskellige positioner på banen:

  • Referee (kaldes ofte white cap fordi han har hvid kasket på i modsætning til de andres sorte kasketter) som bl.a. holder øje med quarterbacken og er dommerholdets “ansigt udadtil” idet det er ham, der forklarer til holdene og publikum, hvis der er straffe,
  • Står inde på banen midt i det hele, og holder primært øje med om der bliver begået ulovlige blokeringer.
  • Wings (sidelinjedommere). Befinder sig på hver deres sidelinje, og holder øje med blokeringer, og er også dem der har ansvaret for at se hvor langt angrebet kommer frem med bolden.
  • Back Judge. Befinder sig længere nede ad banen, og er primært involveret når angrebet kaster bolden, hvor han så kigger efter om den er grebet eller ej, og om spillerne ulovligt forstyrrer hinandens mulighed for at gribe bolden.
  • “Deep Wings”. I National Ligaen er de ekstra 2 dommere placeret på sidelinjen nede ad banen sammen med Back Judge. Det giver flere folk til at holde øje når der kastes, og giver bedre dækning i det hele taget. Det er dog desværre for dyrt at have disse i alle rækker.