Vil du være dommer?

I Danmark er der i den bedste liga National Ligaen, hvor der er 7 dommere på banen. I de lavere ligaer, er der som regel 5 dommere på banen. Dommerne har forskellige positioner på banen:

  • Referee (kaldes ofte white cap fordi han har hvid kasket på i modsætning til de andres sorte kasketter) som bl.a. holder øje med quarterbacken og er dommerholdets “ansigt udadtil” idet det er ham, der forklarer til holdene og publikum, hvis der er straffe,
  • Står inde på banen midt i det hele, og holder primært øje med om der bliver begået ulovlige blokeringer.
  • Wings (sidelinjedommere). Befinder sig på hver deres sidelinje, og holder øje med blokeringer, og er også dem der har ansvaret for at se hvor langt angrebet kommer frem med bolden.
  • Back Judge. Befinder sig længere nede ad banen, og er primært involveret når angrebet kaster bolden, hvor han så kigger efter om den er grebet eller ej, og om spillerne ulovligt forstyrrer hinandens mulighed for at gribe bolden.
  • “Deep Wings”. I National Ligaen er de ekstra 2 dommere placeret på sidelinjen nede ad banen sammen med Back Judge. Det giver flere folk til at holde øje når der kastes, og giver bedre dækning i det hele taget. Det er dog desværre for dyrt at have disse i alle rækker.

Er dommergerningen noget for dig?

Vil du snuse lidt til dommergerningen, kan du læse mere på DAFF’s hjemmeside her.

Der udbydes hvert år dommerkurser, hvor selv uerfarne dommere har mulighed for at være med. Læs mere om dommerkurserne her.

I Danmark har klubberne ansvar for at stille dommere til turneringskampe, da vi desværre ikke har nok uafhængige dommere til at dække hele turneringen. Derfor er en god måde at komme i gang på, at kontakte din nærmeste klub, og blive en del af deres dommerhold.